5 tipp, hogy a bor nyitás után is hosszabb ideig megőrizze minőségét

Fedezze fel 5 tippünket, hogy elkerülje a bor oxidációját egy nyitott palackban

1. Használjon vákuumpumpát

A borpumpa , más néven vákuumpumpa, egy olyan eszköz, amelynek célja a levegő eltávolítása a borosüvegből, hogy az nyitás után is megőrizze frissességét. A palackból eltávolítva az oxigént, a borpumpa lassítja a bor oxidációs folyamatát, így meghosszabbítva annak eltarthatóságát és hosszabb ideig megőrizve ízét. Ez egy gyakran használt kiegészítő, amelynek segítségével a meg nem fogyasztott bor több napig is eltartható.

> Tekintse meg borhoz használható vákuumszivattyúinkat

2. Töltse át a bort egy kisebb palackba

Ha van egy félig üres borosüveg, töltse át a maradékot egy kisebb palackba, hogy csökkenjen a borral érintkező levegő mennyisége. Válasszon egy olyan palackot, amelynek mérete megfelel a maradék mennyiségnek, hogy minimálisra csökkentsék az oxigén mennyiségét. Annak érdekében, hogy a művelet során ne veszítsen bort, javasoljuk, hogy használjon megfelelő tölcsért. Vannak szűrővel ellátott bortölcsérek, amelyek emellett visszatartják a vörösboros palackok alján gyakran előforduló üledéket.

3. Használjon légmentesen záródó szilikon dugókat

A légmentesen záródó szilikon dugók úgy vannak kialakítva, hogy légmentes zárást biztosítsanak. A palack kinyitása után cserélje ki az eredeti dugót szilikon dugóra, hogy megakadályozza az oxidációt. Vannak olyan szabadalmaztatott rendszerek is, amelyek megszakítják az oxidációs folyamatot, és így megakadályozzák a bort rontó ecetsav képződését. Ezek az all-in-one dugók nagyon praktikusak lehetnek, de élettartamuk korlátozott (5 év vagy 1000 használat).

4. Tárolja a bort hűtőszekrényben

A hő felgyorsítja az oxidációs folyamatot, ezért tartsa a bort hűtőszekrényben, még akkor is, ha vörösborról van szó. A hideg lassítja az oxidációs folyamatot és megőrzi a bor frissességét.

5. Használjon védőgázt

Vannak speciálisan a bor oxidáció elleni védelmére kifejlesztett nitrogén- vagy argonspray-k. Ha a palack lezárása előtt egy kis mennyiségű inert gázt permetez a palackba, védőréteget hoz létre a bor felett, amely megakadályozza, hogy az oxigén érintkezésbe kerüljön a folyadékkal. A Coravin márka innovációt hozott a borpiacra azzal, hogy olyan pohárba tölthető borrendszert kínál, amely lehetővé teszi a bor felszolgálását a palack felnyitása nélkül. A kivett bort inert gázzal pótolják. Az így megnyitott palack több hétig, akár több hónapig is eltartható.

> Fedezze fel Coravin termékeinket

Ezeket a tippeket követve meghosszabbíthatja a kinyitott bor tárolási idejét, és minden kortyot úgy élvezhet, mintha az első napon kóstolta volna.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük